Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Csoportos foglalkozások

Legnépszerűbb programok

received_401298765550044

Állatok Világnapja

Állatok világnapja

Minden évben október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Ez a nap Assisi Szent Ferenc halálának napja. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.
Az Állatok Világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, s 1991 óta ünnepeljük hazánkban is. A kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt, mára minden állat védelmének fontosságáról szól ez a nap. Az Állatok Világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.
Az állatok világnapjáról mi is megemlékezünk óvodánkban.
A témahéten (2022.október 3-7.) az óvoda mind a hat csoportja részt vett, mely során a gyerekek sokszínű tapasztalatot szerezhettek az állatokról, azok jellemző külső és belső tulajdonságairól, élőhelyeikről. A játék, a tanulás, a megismerési folyamatok témáit az állatok adták. Ezen a héten a háziállatokkal, tartásukkal, gondozásukkal, felhasználásukkal ismerkedhettek meg a gyerekek részletesebben.
A hetet állatos puzzle sorsolással nyitottuk meg. Csoportonként kisorsoltuk, melyik csoport, melyik házi állatot készíti el az „Ovi tanyába”. Minden csoport lelkesen dolgozott egész héten. A témával kapcsolatos verseket, meséket, mondókákat hallgattak, tanultak, énekeltek, játszottak, mozogtak, kézműveskedtek. Lehetőség volt elsétálni a könyvtárba is, háziállatokról szóló könyveket nézegetni. A hét 4. napjára elkészült az „Ovi tanya”, melyet mindenki megtekinthetett az óvoda folyosóján. A hét zárásaként összegyűltünk a tornateremben. Minden csoport elmondott egy a héten tanult háziállatos verset, vagy éneket. Ezt követően állathangos dalokat hallgattunk, majd egy közös mozizással zártuk a délelőttöt. A kiskakas gyémánt félkrajcárját néztük meg.
Fő célunk az volt a héten, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, játékos formában bővüljön ismeretük, gyarapodjon szókincsünk. Ismerjék meg, mit jelent a felelős állattartás, alakuljon ki, erősödjön bennük az állatok gondozásának, védelmének fontossága.
Lichnerné Fodor Szimonetta, Vesztegné Nagy Zsuzsanna
Tovább

Képek